Wat is klassiek Pilates?

Klassiek Pilates is een populaire vorm van lichaamsbeweging die de afgelopen decennia steeds populairder is geworden. Het is vernoemd naar zijn bedenker, Joseph Pilates, die het in de jaren 1920 ontwikkelde. Hoewel er nu veel verschillende soorten Pilates zijn, is klassiek Pilates de oorspronkelijke vorm van Pilates zoals deze door Joseph Pilates werd bedacht.

Klassiek Pilates is een systeem van oefeningen die bedoeld zijn om het hele lichaam te versterken, te stretchen en te stabiliseren. Het is gebaseerd op zes principes: ademhaling, concentratie, controle, precisie, vloeiende beweging en centriciteit. Deze principes zijn ontworpen om de geest en het lichaam in balans te brengen en om te helpen bij het ontwikkelen van een gezonde, krachtige en flexibele fysieke structuur.

Het klassieke Pilates-systeem bestaat uit meer dan 500 oefeningen die worden uitgevoerd op de mat.

De les begint met een focus op de ademhaling en het bewustzijn van het lichaam. Vervolgens worden er een reeks oefeningen uitgevoerd die gericht zijn op het versterken van de kernspieren van het lichaam, inclusief de buikspieren, rugspieren, bilspieren en dijspieren. De oefeningen worden meestal langzaam en gecontroleerd uitgevoerd en er wordt veel nadruk gelegd op het uitlijnen van het lichaam en het handhaven van een goede houding.

Naarmate de oefeningen vorderen, worden de bewegingen steeds complexer en uitdagender. Er wordt ook vaak gebruik gemaakt van props zoals ballen, bands en gewichten om de intensiteit van de oefeningen te verhogen. Aan het einde van de les wordt er meestal een reeks stretchoefeningen uitgevoerd om de spieren te ontspannen en de flexibiliteit te vergroten.

Klassiek Pilates is een uitstekende manier om het lichaam te versterken, flexibiliteit te vergroten en de geest te kalmeren. Het is geschikt voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus en kan helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de houding en het voorkomen van blessures. Als je op zoek bent naar een nieuwe manier om je lichaam en geest te trainen, overweeg dan om klassiek Pilates te proberen.